Barn och ungas hälsa – en avgörande fråga för vår framtid

Generation pep logotype

26 maj kommer Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig på Generation Pep, att föreläsa om organisationens arbete och vision att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Emma Blomdahl Wahlberg - Kommunikatsansvarig Generation Pep

Vad kommer din föreläsning att handla om?

– Svenska fyraåringar sitter stilla nästan hälften av sin vakna tid, och bara 3 av 10 unga når upp till den rekommenderade mängden fysisk aktivitet 60 minuter per dag. Detta kommer få stora konsekvenser för framtidens sjukvård och dess kostnader då vi vet att stillasittande ökar risken för både diabetes typ 2, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Vi kan vända trenden, men vi behöver göra det tillsammans.

Årets tema är Samskapande – Kraft för framtid, hur får du kraft att ta dig an framtidens utmaningar?
– Jag har alltid drivits av att man som individ finns till för att göra samhället bättre på det sätt man kan. När jag för ett år sedan fick barn så fick jag även ytterligare en kraftkälla och det är min son Noah. Att han ska få möjlighet att leva ett så bra liv som möjligt, där han kan vara trygg och utvecklas är nu den största motivationen till att ta mig an livets alla utmaningar.

Vad har du för förväntningar på Utvecklingskraft 2020?
– Jag hoppas få lämna Utvecklingskraft med en stor dos av framtidstro, om att det som kanske kan te sig omöjligt innan, inte alls är det. Genom att goda krafter samlas och tillsammans bestämmer sig för att gå framåt så är jag övertygad om att vi kan lösa det vi står inför. Detta hoppas jag kunna känna vid Utvecklingskraft.

Vad är Generation Pep?

Generation Pep är en organisation som grundades på initiativ av kronprinsparet. Organisationen arbetar för att hela samhället ska engagera sig i barn och ungas hälsa, något som är fundamentalt för att kunna vända trenden. Generation Pep vill på allvar kunna skapa den förändring som behövs för att alla barn och unga ska få möjlighet och ha viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.