Vad betyder nutidens dagliga rörelsemönster för hälsan?

Mellan 1995 – 2017 genomfördes en unik studie på fler än 350 000 personer i Sverige. Studien visar på att nära hälften, 46 procent, av den arbetsföra befolkningen har en hälsofarligt dålig kondition.

Studien är en av de första och största inom ämnet, såväl nationellt som internationellt. Under tiden för studien, mellan åren 1995 till 2017, minskade konditionen för hela studiepopulationen med 10,8 procent. Det visades också att andelen med en hälsofarlig kondition ökade från 27 procent till 46 procent.

Elin Ekblom Bak är docent i Idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan och en av de ansvariga forskarna bakom studien. Den 27 maj, Utvecklingskrafts första dag, kommer hon att föreläsa om nutidens dagliga rörelsemönster och vad det betyder för hälsan och möjligheterna att må bra.

Vi passade på att ställa några korta frågor till Elin om hennes medverkan på Utvecklingskraft 2019.

Kan du ge oss en liten inblick i vad din föreläsning kommer att handla om?
– Nutidens dagliga rörelsemönster är mer komplext än någonsin; där en del rör sig väldigt mycket, andra ingenting och resten en blandning däremellan. Med vad betyder det för hälsan och möjligheterna att må bra? Och vad kan vi göra åt det för en hållbar framtid för alla?

Årets tema är ju Kraft att skapa hälsa. Hur får du kraft att skapa hälsa?
– Genom att vara aktiv och röra på mig på något sätt varje dag. En skön kvällspromenad och pratstund med grannfrun, en fotbollsmatch med barnen på baksidan eller att ta cykeln till jobbet.

Vad har du för förväntningar på Utvecklingskraft 2019?
– Det ska bli intressant att lyssna på andra talare och möta människor som alla har egna erfarenheter och exempel på hur man får kraft att skapa hälsa.

Läs mer om Elin Ekblom Bak

Läs mer om Elins föreläsning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *